mandag den 30. juli 2012

Glutenfri Boller

Mit første indlæg vil indeholde noget som egentlig er sket for snart ½ år siden.
Jeg planlagde en dag med min klasse hvor vi bagte glutenfrit mad, primært bagning da det godt kan været lidt af en kunst at få glutenfrit bagning både til at lykkes men også til at smage godt.
Vi fik sponsoret en del glutenfri melprodukter og -blanding fra Urtekram, dr. schær og Finax som vi brugte.

Her kommer den første ting vi bagte, glutenfrie boller:



Til 12 boller skal der bruges:
500 g Skummetmælk
2 spsk. Loppefrøskaller (Kan købes ved Urtekram eller brug Fibre Husk)
200 g Fuldkornsrismel
125 g Majsmel
100 g Maizena/majsstivelse
1 spsk. sukker
1 spsk. olie
25 g gær
1 tsk. salt
1 æg

Dejen røres  nemmest med røremaskine.
1. Lun mælken og kom det i skålen med fibrene.
2. Blandingen røres i 5 min., så Filoppefrøskallerne gelerer.
3. Alle de forskellige mel, sukker, olie, smuldret gær, æg og salt, kommes i skålen og røres rundt i 10 min.
4. Hænderne smøres i olie, før dejen håndteres. Dej til en bolle tages op med en ske og trilles i hænderne eller som vi gjorde brugte en kop og et silikone underlag til at forme dem med.
5. Bollerne stilles på en bagepapir-beklædt plade. De smøres med olie, dækkes med et let fugtigt klæde og efterhæver lunt i ca. 1 time.
Bag bollerne i 20 min. ved 200 grader i alm. ovn.

Dejen var yderst flydende at arbejde med, men med en kop til at forme dem med gik det.
Det er meget svært at få nok fibre i glutenfrit bagning, derfor brugte vi både loppefrøskaller og fuldkornsmajsmel men alligevel bliver bollerne meget lyse at se på.
I glutenfri bagning får de ikke de samme tråde fra proteinet gluten, og derfor bliver brødet hurtig tørt. Så hvis du synes det kunne være sjovt at eksperimentere med at bage glutenfrit er det vigtigt at det som ikke spises nu, fryses med det samme og formbrød skæres ud i skiver så det er til at tage en skive op ad gangen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar